14 Gru

Proste dietetyczne przekąski

Szybkie przekąski na słono- idealne na każdą imprezę !

Każdy z przepisów do zrobienia w 15 minut, czyli tak jak lubię- szybko, smacznie i zdrowo !

 

1.  Chrupiące warzywa z dipem czosnkowym

Składniki:

- 2 marchewki

- 4 kawałki selera naciowego

- 1 ogórek zielony

- 1 papryka

Sos czosnkowy:

- 1 kubek jogurtu naturalnego

- 1 ząbek czosnku

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w słupki o dowolnej grubości. Do jogurtu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy. Warzywa maczamy w przygotowanym sosie i chrupiemy bez wyrzutów sumienia :)

 

2. Pieczony kalafior

Składniki:

- 1 średniej wielkości kalafior

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- ulubione przyprawy ( u mnie wędzona papryka) 

Przygotowanie:

Surowego kalafiora dzielimy na niewielkie części. Obtaczamy dokładnie w oliwie z oliwek i w przyprawach. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok 30 minut.

3. Pikantne chrupki z ciecierzycy

Składniki:

- szklanka ugotowanej ciecierzycy ( można użyć również tej z puszki)

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- przyprawy- czosnek , papryka w proszku, sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciecierzycę polewamy oliwą i obtaczamy w ulubionych przyprawach. Pieczemy w 180 stopniach aż do momentu w którym ciecierzyca będzie chrupka ( ok 40 minut).

4. Pocorn na oleju kokosowym

Składniki

-1/2 szklanki suszonych ziaren kukurydzy

- łyżka oleju kokosowego

- sól

Przygotowanie:

Na dnie garnka z grubym dnem podgrzewamy olej. Wrzucamy ziarna kukurydzy i przykrywamy naczynie pokrywką. Gotowy popcorn posypujemy niewielką ilością soli morskiej

5. Chipsy z buraków

Składniki: 

- 3 średniej wielkości buraki

- oliwa z oliwek

- sól -pieprz

- ocet jabłkowy- 1 łyżka

Przygotowanie:

Buraki kroimy na bardzo cienkie plasterki ( np obieraczką do warzyw). Z octu, oliwy i przypraw robimy dressing. Buraki pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok 20 minut.

6.Szaszłyki caprese

Składniki:

- garść pomidorków koktajlowych

- mozzarella w kulkach

-szpinak młody w liściach

- patyczki do szaszłyków

Na każdy patyczek nabijamy kolejno: pół pomidorka koktajlowego, kulkę mozzarelli i liście szpinaku. Przyprawiamy solą i pieprzem.

 

7. Pełnoziarniste wrapy z warzywami

- 1 placek pełnoziarnistej tortilli 

-1 łyżeczka serka śmietankowego do smarowania

- ulubione warzywa - u mnie: rukola, papryka , oliwki i czerwona cebula

Tortillę smarujemy serkiem do smarowania. Ukłądamy ulubione warzywa, można dodać plasterek chudej wędliny lub sera żółtego. Zawijamy w rulon i kroimy jak roladę-na plastry grubości ok 2 cm. Do każdego rulonika wbijamy wykałaczkę.

 

Smacznego!

 

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ