08 Gru

Świąteczny pasztet jaglany z żurawiną

Szybki w przygotowaniu i niesamowicie smaczny! W sam raz na zbliżające się Święta :)

Z racji tego że nie jem mięsa, pasztet ten często gości na moim stole. Robi się go bardzo szybko, a smak powala :) 

 

 

Składniki:

  • zielona soczewica                                200g
  • kasza jaglana                                        100g
  • cebula                                                   1 duża
  • czosnek                                                3 ząbki
  • żurawina suszona                                1/2 szklanki
  • olej                                                      1/3 szklanki + do smażenia
  • jajko ( weganie-nie trzeba go dodawać)     1 sztuka
  • sos sojowy                                            4 łyżki
  • liście laurowe                                       2 sztuki
  • ziele angielskie                                     2 kulki
  • goździki                                                2 sztuki
  • majeranek                                            1 łyżeczka 
  • cząber                                                   1 łyżeczka
  • lubczyk                                                1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa                            1/4 łyżczki
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj, odsącz z wody i ostudź kaszę jaglaną.
  2. To samo zrób z soczewicą – ugotuj ją do miękkości w osolonej wodzie (około 20-30 minut), odsącz dokładnie z wody i ostudź.
  3. Połącz soczewicę z kaszą.
  4. W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę a czosnek w plasterki i usmaż je na odrobinie oleju z dodatkiem liści laurowych, goździków i ziela angielskiego. Gdy cebula się zezłoci usuń liście, goździki i ziele. Przyprawy wyrzuć, a cebulę dodaj do kaszy i soczewicy.
  5. Dodaj do masy wszystkie przyprawy (oprócz żurawiny), olej, sos sojowy i zmiksuj na gładko ręcznym blenderem. Posmakuj masę i jeśli jest taka potrzeba dodaj jeszcze przypraw. Dorzuć żurawinę i wmieszaj ją do masy łyżką.
  6. Na koniec – gdy całość jest już przyprawiona dodaj rozkłócone jajko i dokładnie całość wymieszaj. Jeśli chcesz, aby pasztet był wegański pomiń jajko.
  7. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Masę przełóż do foremki. Ja użyłam jednorazowej aluminiowej o długości około 25 cm. Nie musisz niczym smarować foremki jeśli używasz aluminiowej lub silikonowej. Jeśli używasz metalowej to wyłóż ją papierem do pieczenia.
  8. Wstaw pasztet do nagrzanego piekarnika i piecz go około 40-50 minut. Z wierzchu powinien się przyrumienić. Zanim zaczniesz  kroić – całkowicie go wystudź. 

 

Smacznego :)

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ