05 Wrze

Kulki orzechowo-czekoladowe

Każdy z nas czasami ma ochotę na coś słodkiego... Przedstawiam prosty przepis dla łasuchów, który nie zrujnuje założeń diety :)

Składniki:

  • 0,5 szklanki daktyli namoczonych we wrzątku przez 1 godzinę
  • 1 szklanka orzechów, migdałów, pestek słonecznika ( u mnie zazwyczaj są to migdały :) )
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka syropu klonowego, z agawy lub miodu  (nie jest to konieczne)
  • przyprawy: kakao, cynamon, kardamon, imbir, szczypta soli (co lubicie)
  • do obtoczenia: wiórki kokosowe, sezam, mak, kakao

 

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze lub młynku do kawy mielimy orzechy i nasiona, przekładamy do miski i mieszamy z przyprawami 

  2. Płatki owsiane również mielimy i przesypujemy do osobnej miseczki.

  3. Daktyle odsączamy z wody i miksujemy na gładką pastę.

  4. Zmielone daktyle dodajemy do zmielonych orzechów i dokładnie mieszamy. Partiami dodajemy płatki owsiane i ugniatamy do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal będzie plastyczna.

  5. Powstałe ciasto chowamy na 15 min do lodówki, żeby się schłodziło i łatwiej formowało. 
    Kulki formujemy w zwilżonych dłoniach i obtaczamy wybranymi dodatkami.

Gotowe kulki należy przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ